Ons verhaal

Welkom bij Bohmenberkel

Bohm en Berkel is open! op het mooiste plein van Antwerpen, het Hendrik Conscienceplein.

BOHM & Berkel waar lekker tafelen weer draait om essentie, verbondenheid, samenzijn en gastvrijheid.

BOHM & Berkel kon alleen maar op het Conscienceplein geboren worden. Omdat op dit plein de juiste sfeer hangt. Omdat dit plein, dat harmonie, geschiedenis en cultuur uitstraalt, de ziel van ons etablissement omarmt. Ingesloten tussen de waardevolle, historische erfgoedgoedbibliotheek en de barokke Sint-Carolus Borromeuskerk en onder de waakzame ogen van de man die zijn volk leerde lezen, doen wij onze uiterste best om onze gasten van de kracht van de eenvoud te laten genieten. Eenvoud als synoniem van essentie. Zonder franjes. Maar wel vanuit het beste van het beste.

 

BERKEL, het tweede lid van onze naam,  behoeft minder uitleg. De weegschalen en snijmachines van deze oorspronkelijk Nederlandse fabrikant zijn wereldwijd bekend. Ze staan al meer dan een eeuw voor eenvoud, kwaliteit, ambacht, schoonheid, essentie, lef en tijdloosheid. Berkel is industrieel erfgoed. Als Hendrik Conscience zijn volk leerde lezen, leerde Van Berkel het volk etenswaren snijden. Etenswaren, inderdaad, dus lang niet alleen vlees. Al werd Berkel in eerste instantie bekend om zijn hoogwaardige, onverwoestbare vleessnijmachines, die vandaag nog altijd in vele toprestaurants worden gebruikt. Vooral de rode berkel met het vliegwiel dat met de hand bediend wordt, geniet internationaal een reputatie die geen enkele machine hem nadoet. De snijmachines van Berkel – de echte, niet de namaak – worden niet voor niets de Ferrari’s van de snijmachines genoemd.

Onze naam BOHM & Berkel verenigt alles wat wij belangrijk vinden.

BOHM is een woordspeling op de unieke, solitaire lindeboom die sinds 1972 recht tegenover onze zaak staat en onder wiens kruin vele voorbijgangers schaduw en rust vinden.

BOHM verwijst ook naar Oscar Nottebohm, de mecenas die na zijn dood een flinke som geld schonk aan de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, een bakermat van onze cultuur en geschiedenis. Nottebohm zag in dat verhalen, net als eten en drinken, mensen verbinden. Hij had heel goed door dat verbondenheid niet vanzelf ontstaat of blijft bestaan, maar gesteund diende te worden. Als verhalen verloren gaan, gaat ook een stukje van de mens verloren. Als plezierig, complexloos en lekker eten en drinken verloren gaan, gaat ook een stuk van de mens en van de stad verloren.

 

Bij BOHM & Berkel werken we met vier verschillende machines van Berkel. De witte, voor de kazen. De zwarte, voor de groenten. Twee rode, voor het vlees: een Volano B114, met handwiel, en een elektrische. Zij dragen onze keuken, die eindeloze variaties kent en naast een vaste kaart, wekelijks met allerhande nieuwe gerechten suggesties uitpakt.

In BOHM & Berkel serveren we de hele dag door.