In de media

Louis De Vries heeft vandaag zijn boek officieel voorgesteld in het legendarische Pannenhuis op het Conscienceplein, dat nu Bohm & Berkel heet. Ooit organiseerde De Vries nog een optreden van Pink Floyd in het Pannenhuis. Louis De Vries die een grote rol speelde in het voetbal als manager van onder meer Antwerp, Germinal Beerschot en nu Lokeren, verdiende aanvankelijk zijn sporen in de muziekbusiness waar hij samenwerkte met onder meer The Pebbles, Sofie, Raymond van het Groenewoud en Boogie Boy. Vanmiddag allemaal aanwezig

Wim Assaert proefde nog eens de lekkerste Poulet Citron ooit!

Wim Assaert proefde nog eens de lekkerste Poulet Citron ooit

ATV Op het Conscienceplein in hartje Antwerpen is een nieuw café en brasserie geopend. Op een historische plek. Daar waar vroeger Het Pannenhuis zat, kan je nu bij BOHM & Berkel terecht. Schrijfster Margot Vanderstraeten en haar man runnen er de zaak.

Antwerpse schrijfster opent Parijse bistro op Hendrik Conscienceplein

06/06/2019 om 14:00door Janine Meijer

De toog van BOHM & Berkel komt uit een oud café dat vlak bij Les Halles in Parijs failliet is gegaan. Foto: Kioni Papadopoulos

ANTWERPEN – 

Het Hendrik Conscienceplein is een bijzondere plek rijker. Recht tegenover de legendarische lindeboom heeft BOHM & Berkel zijn deuren geopend. Het café-restaurant past zo goed bij het plein dat het lijkt alsof het al jaren bestaat. Bezielers Ernst Aben en Margot Vanderstraeten hebben de taken goed verdeeld. Hij serveert de klanten en zij schrijft er haar boeken. 

Een mooiere plek dan het Hendrik Conscienceplein is er in Antwerpen niet te vinden, vinden Ernst Aben (57) en Margot Vanderstraeten (51). Jarenlang drentelden ze er rond, bewonderden de prachtige Nottebohmzaal in de aanpalende bibliotheek, verpoosden in de schaduw van de lindeboom en begroetten het standbeeld van de beroemde schrijver. Als ze hier toch eens iets konden huren om een eigen horecazaak te beginnen. Maar er was niets vrij. Alle panden waren bezet. Tot het koppel na achttien jaar van het Zuid naar de buurt tussen de Meir en de Wolstraat verhuisde. En nog vaker over het plein liep, want dat lag nu immers in hun achtertuin. 

“Ernst ontdekte het bordje te huur als eerste”, vertelt schrijfster en journaliste Margot Vanderstraeten, terwijl ze aan een tafeltje bij de openslaande deuren in BOHM & Berkel zit. “Zonder het mij te vertellen was Ernst al een paar keer met de eigenaar van het pand gaan praten. Toen hij het idee aan mij voorlegde, was ik onmiddellijk enthousiast.” 

“Een eigen zaak aan het Hendrik Conscienceplein, onder de ogen van de man die zijn volk leerde lezen: we wisten dat we deze kans niet mochten laten schieten. Het plein miste een horecazaak waar je van ’s morgens tot ’s avonds van eten en drinken kunt genieten.”

Antwerpse schrijfster opent Parijse bistro op Hendrik Conscienceplein
Ernst Aben: “Een eigen zaak aan het Hendrik Conscienceplein, onder de ogen van de man die zijn volk leerde lezen: we wisten dat we deze kans niet mochten laten schieten.” Foto: Kioni Papadopoulos
Antwerpse schrijfster opent Parijse bistro op Hendrik Conscienceplein
Schrijfster Margot Vanderstraeten heeft er een geweldige werkplek bij. Foto: Kioni Papadopoulos

Details bepalen de sfeer

Begin december kregen Ernst en Margot de sleutel en vijf maanden later opende BOHM & Berkel de deuren. In die korte tijd werd het hele pand verbouwd en ingericht met meubels en servies dat zorgvuldig bij elkaar werd gezocht en uit heel Europa naar Antwerpen werd gehaald. “De toog vonden we op Facebook en komt uit een oud café dat vlak bij Les Halles in Parijs failliet is gegaan en dat een pizzeria zou worden”, vertelt Ernst. 

“We konden de zinken toog voor een prikje op de kop tikken, maar moesten hem wel binnen de twee dagen komen ophalen. Het zinken ding is loodzwaar en zeven meter lang. Probeer dat maar eens te vervoeren.”

De prachtige terrasstoelen met bijbehorende tafeltjes in Franse stijl zagen Ernst en Margot op het internet. Ze waren op dat moment in Valencia. De meubels stonden in Bordeaux. Ernst regelde opnieuw vervoer en Margot moest met het vliegtuig terug naar huis, want voor haar was er in de wagen geen plaats meer. Ook aan de kapstokken uit Valencia, de staande asbakken, de etagère, de bloemenvazen en alle andere accessoires kleeft een verhaal. 

Ernst: “Het was een inspirerende, chaotische tijd, maar we hebben er veel plezier aan beleefd. Ik vind de inrichting heel belangrijk. Over elk detail is nagedacht, want details bepalen de sfeer en de ziel. Het is de fijngevoeligheid die het verschil maakt. Zie je de champagneglazen waaruit de dames op het terras drinken. Die hebben een bijzondere vorm en zijn een stuk duurder dan gewone champagneglazen. Maar dat maakt het net zo leuk. Of deze koffiekopjes. De naam BOHM staat op de achterkant. Als je uit het kopje drinkt en het oor langs de rechterkant vasthoudt, kunnen voorbijgangers het logo zien.”

Ook de naam van het nieuwe etablissement is bewust gekozen. BOHM verwijst naar de lindeboom die al sinds 1972 op het Hendrik Conscienceplein staat en waaronder talloze voorbijgangers rust en schaduw vinden. Maar BOHM is ook gekozen wegens Oscar Nottebohm, de mecenas die na zijn dood een flinke som geld aan de Erfgoedbibliotheek op het plein schonk. 

Antwerpse schrijfster opent Parijse bistro op Hendrik Conscienceplein
Foto: Kioni Papadopoulos

Berkel is geïnspireerd op de weegschalen en snijmachines van de oorspronkelijke Nederlandse fabrikant. In het café-restaurant zijn er verschillende exemplaren te vinden. Vooral de rode Berkel met het vliegwiel dat met de hand wordt bediend en waar Ernst en zijn personeel het vlees op snijden, trekt de aandacht. Er is ook nog een witte Berkel voor de kazen en een zwarte voor de groenten. En er is een levensgrote personenweegschaal waar je voor en na je bezoek op kunt gaan staan.

Ernst: “Ik heb jarenlang ervaring in de horeca en ben altijd bezig geweest met hoe mensen worden bediend, hoe een zaak is ingericht en hoe je een sfeer creëert. Ik wist dus precies hoe ik het wilde. Eigenlijk was de planning om later open te gaan, maar mensen kwamen ons steeds vragen of ze al bij ons terecht konden. Toen zijn we maar van start gegaan.”

Antwerpse schrijfster opent Parijse bistro op Hendrik Conscienceplein
Marouane is een kok van BOHM & Berkel. Foto: Kioni Papadopoulos

Op de kaart van BOHM & Berkel staan heerlijke gerechten. Je kan kiezen uit verschillende rijkelijk belegde tartines met vers gesneden kazen en vleeswaren. Er is een dagsoep. Je kan een maaltijdsalade bestellen of bits & bites in de veggie-, vlees- en visvariant. Er is een dagmenu. De hoofdgerechten van de kaart veranderen mee met de seizoenen. Ernst: “De kaart moet nog verder worden verfijnd. We beginnen klein, omdat het personeel nog deels moet worden opgeleid. Het is een work in progress.”

Ook de kaastaart van de Joodse bakkerij Kleinblatt wordt op de kaart aangeprezen. ‘De beste kaastaart ter wereld. Zie het boek Mazzeltov’, staat er te lezen. De bestseller van Margot Vanderstraeten ligt aan de ingang van BOHM & Berkel naast een vaas met schitterende bloemen. 

“De zaak is van Ernst”, legt Margot uit. “Hij heeft het concept uitgewerkt en is hier dagelijks te vinden. Natuurlijk kom ik ook geregeld langs. En in een uitzonderlijk geval help ik mee in de keuken. Maar ik ben niet ineens van schrijfster horecabazin geworden. Ik heb er met BOHM wél een geweldige plek om te werken bijgekregen”, zegt de auteur, terwijl ze achter haar laptop zit te werken. 

INFO

BOHM & Berkel, Hendrik Conscienceplein 3, 2000 Antwerpen, 0468-06.04.34